Wat is een verdamper?

Een verdamper is een apparaat waarmee je gedroogde kruiden kunt verwarmen, zonder deze te verbranden, zoals dat bij roken gebeurd. Hierdoor kun je de nuttige bestanddelen, bijvoorbeeld etherische oliën, uit een plant inhaleren, zonder  andere ongewenste stoffen naar binnen te krijgen. De verdamper is geschikt voor droog plantaardig materiaal. De warme-lucht-toevoer kan traploos de temperatuur regelen. De verdamper is uitermate geschikt voor de toepassing van planten met vluchtige oliën en harsen. Bijvoorbeeld: Pepermuntplant, Kamille, Hysop, Tijm, Venkel, Salie, Eucalyptus.

In kruiden en diverse planten zit THC. Hiervan wordt je bewust. Met een verdamper verwarm je kruiden of diverse planten totdat deze verdampen, zonder het te verbranden, zoals je dat met roken doet. Zo kun je dus goede en lekkere bestanddelen uit een plant halen zonder dat je slechte stoffen (teer) naar binnen krijgt. Op de foto's zie je kristallen die op de kruiden zitten en o.a.bevatten.

De Verdamper verwarmt de kruiden in een glazen kopje, door er lucht van ± 200 °C doorheen te blazen. Deze warme lucht mét deen de geurstoffen van de plant (etherische oliën)  wordt via een glazen buis door een waterreservoir geleid. Een tweede glazen buis is de aanzuigbuis via welke je de damp kunt binnen zuigen en inhaleren. De damp is een zachte aromatische damp, ondertussen door het water afgekoeld en doet aan de geur van kruidenthee denken. Het tijdelijk vasthouden van de damp in de longen, vergroot de opname en daarmee de werking. Daarna kun je rustig de overige niet opgenomen damp uitblazen.