Een dampend verleden

Evert, geboren in 1955 gebruikt sinds 1971 stuff en marihuana. Eerst in jointjes en later in zelfgemaakte - en Afghaanse waterpijpen. Ook gebruikte hij met vrienden de Marokkaanse puurpijp. In 1978 stopte Evert met sigaretten roken en maakte zijn jointjes met zo weinig mogelijk tabak. In 1979 kreeg hij zijn eerste glazen waterpijp met verschillende koppen van zijn vriend André. In 1980 kwamen de nederlandse Hubert waterpijpen op de markt, welke afgeleid waren van de Afgaanse waterpijp en werden gemaakt door zijn vriend Huub, die nu eigenaar is van de koffieshops Spliff te Beverwijk en Purmerend .
Sinds 1990 maakte Evert de joints zonder tabak. Terug gekomen van vakantie, en enkele weken niet roken, kwam Evert in Maastricht bij de boot van Rinus waar zijn rookwaar lag. Daar proefde en bemerkte hij hoe goor tabak is en sindsdien gebruikt hij geen tabak meer, maar alleen nog puur- en waterpijpen, of een reefer. Tabak heeft ook een tegenovergestelde werking ten opzichte van cannabis. Tabak vernauwd zowel de bloedvaten als de geest terwijl cannabis juist opent.

In 1995 las Evert voor het eerst over de vaporiser en Eagle Bill die demonstraties gaf bij Wernard in Posi Tronics. Hij kreeg het telefoonnummer van Bill te pakken en zij spraken af in een koffieshop.

Daar was dan ''de vaporiser'': een klein glazen waterpijpje, een zogenaamde gaswasfles uit een laboratorium, met een klein plat kopje en een grote verfstripper. Ongeveer een halve gram wiet ging er op het kopje, de verfstripper werd aangezet en toen weer uit en aan en uit en aan en dat ging zo een tijdje door en dan moest het gebeuren. Volgens Evert, die vooraf al wat puurpijpjes had genomen, gebeurde er niets, maar zijn vrouw die er vlakbij zat werd wel high en zijn vriend merkte ook wel wat.
Een week later werd Evert door de eigenaren van koffieshop Squad te Zaandam uitgenodigd om daar met zijn glazen waterpijp(en) een gezellig zaterdagmiddag te maken. Hij nodigde Bill uit met zijn vaporiser. Helaas had Bill geen werkende vaporiser die zaterdagmiddag, maar zijn verfstripper paste wel op Everts grootste kop van zijn glazen waterpijp. Evert begon die middag dus voor het eerst met het verdampen van marihuana. Volgens Bill zou hèt gebeuren als er rook ontstond, maar zodra je de verfstripper te lang aanzette dan ging het in de brand. Het werkte inderdaad en de meeste mensen gingen na gebruik van de vaporiser niet liggen, hetgeen Evert wel gewend was met zijn water - en puurpijp. Nu ging iedereen naar buiten, de zon in i.p.v. hangen aan de bar, ze moesten lachen en werden aktief. Niemand ging onderuit, maar ze werden wel high en het water stonk niet zoals hij gewend was met zijn waterpijp. Aan het einde van de middag had Evert wel wat moeite met het inpakken van zijn spullen. Hij voelde zich ontzettend helder, maar het lukte niet om alles weer in de koffer te krijgen. Hij hield of pijpen of inpakmateriaal over. Maar hij wist toen wel dat het werkte!
Diezelfde zaterdag raadpleegde Evert 's avonds het Handboek of Chemistry and Fysics over de verdampingstemperatuur van THC. Hij wist dat THC op zich kleur - en reukloos is. Ook begon Evert aan de woorden van André te denken die hem in 1977 al vertelde dat je niet hoeft te verbranden. Langzaam begon Evert in zijn hoofd de eerste pijp in elkaar te zetten. Zijn verfstripper werd te heet, daarom werd op 2-de pinksterdag een verfstripper gekocht, voor honderd en vijfendertig gulden, dezelfde als die van Bill. Hiermee ging hij thuis oefenen op zijn glazen waterpijp. De eerste verdamper(s) werden door Evert op derde pinksterdag 1995 's middags in een glasblazerij gemaakt. De tweede verdamper, die hij maakte gaf hij aan Eagle Bill. Een week later kwam een vriend van Evert, Donald langs met het hete luchtpistool die nu nog steeds gebruikt wordt en zei: "Volgens mij, als ik je verhalen goed begrepen heb, moet je deze hebben. Hij is honderd gulden duurder, maar traploos instelbaar. Probeer hem eens uit."
Al snel had Evert de goede stand gevonden om te dampen. Dat werkte een stuk beter dan de hete luchtpistool die Bill altijd gebruikte! Meteen waarschuwde Evert Bill. Omdat Evert een goede baan had kon hij zelf niet echt in het nieuws komen met de verdamper. Maar dankzij Bill kreeg de verdamper veel publiciteit. Samen met Bill heeft hij nog meegewerkt aan de demonstratie op het Beursplein in Amsterdam. Samen hebben ze in koffieshop De Pyramide te Bussum nog een demonstratie gegeven, alwaar Evert zijn eerste medicinale ervaring opdeed. Een jonge vrouw die last had van astma vertelde hem dat ze de hele week had lopen piepen en na het roken van de verdamper weer gewoon kon ademen. In Spaarnwoude hebben ze nog meegedaan aan Dance Valey. Ook hebben ze nog een demonstratie gegeven op de High Life Festival te Rotterdam. Daarna zijn Evert en Bill uit elkaar gegaan.

test titel

De eerste verdamper werd in 1996 gekocht door Het Grasje in Utrecht.

In 1996 kon Evert door fusies bij zijn werkgever naar Alkmaar om daar te gaan werken. Omdat je in de buurt van je werk een gezellige koffieshop moet hebben kwam hij weer in koffieshop Any Time terecht. Evert kende deze koffieshop nog uit de tijd dat hij op de avondschool voor HBO-chemie zat en dan in Any Time even na afloop een jointje en puur pijpje ging roken. In Any Time, waar het tabaksloos roken wordt aanbevolen, kwam hij de eigenaar Ricardo weer tegen. Er is toen een hechte band ontstaan tussen Evert en Ricardo en daardoor ook tussen Koffieshop Any Time en De Verdamper. Tijdens Dance Valley dat jaar stelde Harry, een vriend van Evert, voor een zaak te beginnen in verdampers. Het hete luchtpistool overleed tijdens dit dansfestijn doordat iemand in de verdamper blies in plaats van er aan zoog, waardoor het water omhoog kwam in het hete luchtpistool en er kortsluiting ontstond. De noodzaak van een veilige oplossing kwam zo aan het licht en deze werd ontwikkeld. En zo kwam er een veiligheidsventiel op de verdamper en ontstond de firma v.o.f. De Verdamper. In Any Time Alkmaar werd een verdamper op wieltjes gezet en wordt sindsdien iedere vrijdagmiddag het weekend ingedampt. Ook kon Evert hier zijn klanten ontmoeten. Een van de eerste patiënten voor de verdamper was Peter Boonman een zwaar MS-patient, die veel baat heeft bij de verdamper en regelmatig te zien is op TV en in de krant met zijn verdamper, omdat dit hem in leven houdt. En ook 1996 waren we weer aanwezig op het High Life Festival.


In 1997 werd de honderdste verdamper verkocht aan Mila van de Botanic Herbalist in Amsterdam, ook bekend van de pollinator.

Om de soft drugs een eerlijker imago te geven heeft Evert in 1997 meegewerkt aan een tv-programma dat zou laten zien dat mensen die softdrugs gebruiken gewoon kunnen werken. In dit programma "Werken met wiet", laat Evert zien hoe hij na het werken een dampje neemt, terwijl zijn vrouw rustig de afwas doet. Aan het eind van het programma zegt Evert dat de meeste mensen met een goede baan niet mee willen werken aan dit soort programma's, omdat je dan problemen krijgt op je werk. Dat klopte inderdaad: na een loopbaan van bijna 18 jaar zonder problemen en klachten was Evert opeens een verslaafde en had zijn optreden de miljoenen kostende image-building campagne van zijn bedrijf teniet gedaan. Hij moest van zijn baas maar naar het CAD en men wilde vooral geen informatie van hem over soft drugs! Na ongeveer drie maanden is alles in den minne geschikt. De bedrijfsarts was wel oprecht geinteresseerd in wat Evert deed en is dit nog steeds, ondanks het feit dat Evert het bedrijf sinds mei 2000 heeft verlaten. Wederom in 1997 voorzag v.o.f. De Verdamper een ieder die dit wilde, van geurige dampen op het High Life Festival.

In 1998 werd er begonnen aan de ontwikkeling van een nieuwe verdamper, die beter geschikt moet zijn voor patiënten. De patiënten werden bij De Verdamper in de inmiddels door de televisie wel bekende keuken van Evert ontvangen, of kwamen naar koffieshop Any Time in Alkmaar. Indien dit niet mogelijk was gaat Evert op bezoek bij de patiënten. Hij kwam en komt nog steeds langs voor een demonstratie en de patient kan de verdamper dan een maand uitproberen. De samenwerking tusen Any Time en De Verdamper werd steeds hechter. Ook was de verdamper dat jaar weer aanwezig op de vierde High Life Festival en de High Life Hennep Beurs. Dit jaar waren ze voor het eerst aanwezig tijdens boottocht van de tweede Dordtse Wietcup. Aan het eind van dat jaar wordt er bij de gemeente Heerhugowaard een verzoek ingediend voor een mogelijkheid tot gedoogde verkoop van marihuana aan patiënten. De Verdamper wil met een ruimte of zelfbouw van een ruimte patiënten kunnen ontvangen en gespreksgroepen opzetten.

In 1999 werd het eerste prototype van de nieuwe verdamper op de derde Dordtse Weedcup uitgetest.
In 1999 wordt het eerste prototype van de nieuwe verdamper uitgetest op de High Life Beurs, hij doet het wel, maar er moet nog veel aan veranderen. Op verzoek van de Dampkring in Amsterdam worden er eens in de 14 dagen demonstraties met de verdamper aldaar door Evert gegeven.


In 1999 werd de 500ste verdamper verkocht aan Sander in Any Time Alkmaar.


Any Time helpt De Verdamper en we kunnen dankzij nieuw gereedschap weer verder bouwen aan de nieuwe verdamper. En we mogen een cursus volgen bij Mr. M. Barkhuis c.s. : Het eerste Flash Seminair "Lokaal Bestuur" (en "de Tabaksloze Koffieshop"). De derde Dordtse Weedcup wordt weer gevaren en wij zijn weer op de boot. Op 2 september wordt Any Time Amsterdam geopend en ook dit wordt al snel Evert zijn thuishaven. Op 5 november krijgen de raadsleden van Heerhugowaard een Drugs Informatie Map met daarin veel informatie en onze brief met het verzoek van 1998. Op 21 december 1999 laat de burgemeester ons weten dat hij voor ons en de patiënten niks kan doen.

Vele Drugs Informatie-mappen worden gemaakt en aan de raadsleden gestuurd.

In 2000 werd het volgende prototype gemaakt, op 1 mei verliet Evert zijn werkgever. Het prototype was klaar vlak voor de High Life Beurs. En na de beurs werd er meteen weer aan het volgende model gewerkt . Tijdens de vierde Dordtse Weedcup werd er flink met het nieuwe prototype gedampt, maar nog is alles niet naar wens. Evert gaat verder bouwen aan zijn nieuwe verdamper en tegelijkertijd bij het Platform Cannabisondernemingen Nederland aan de gang. Er zal nog veel moeten gebeuren voordat de mensen een eerlijke voorlichting gaan krijgen over cannabis en inzicht krijgen in het niet schadelijk zijn van gebruik van cannabis in een verdamper en een zeer kleine schadelijkheid voor de gezondheid bij het roken van de reefer. Zeker als wij dit afzetten tegen de schadelijkheid van alcohol, wat onder de harddrugs gerekend mag worden en de sterk verslavende tabak. In de vorige eeuw zijn er 1.000.000.000 mensen gedood door het gebruik van tabak. De Verdamper promoot daarom ook het tabaksloos gebruik. In augustus is de v.o.f. overgegaan in een bv, niet omdat zij zo groot gegroeid waren, maar omdat zij zich i.v.m. het gebruik van marihuana niet kunnen verzekeren. Evert verwacht dat Heineken geen verzekeringsproblemen heeft! Nederland telt ongeveer 750.000 alcoholgebruikers die meer dan 32 glazen per week gebruiken. Maar dat is geheel legaal! De huidige verdamper wordt over de hele wereld verkocht. Er zijn tevreden eigenaren te vinden van Slovenie tot Hawaii. Er worden nu nieuwe verdampers ontwikkeld. Dit verloopt niet geheel en al soepel. De onderdelen hiervoor hebben een gemiddelde levertijd van ongeveer 6 maanden of meer. Bovendien moeten de nieuwe minimaal net zo goed zijn als de huidige en dat valt niet mee! Het huidige model werkt erg goed, men zegt dat hij de beste is. Van de nieuwe model(len) is nu de elektronica klaar en worden de eerste testen met de proefmodellen gedaan.