Welkom Gast
Inloggen | Registreren | Uitloggen
Forum Index » De dampende mens » Cannabis en MS
Cannabis en MS
Apr 03 2012, 21:29
Moderator
Posts: 14
Ik begrijp niet waar ze zo spastisch over doen!

Dat zegt Freek als hij het heeft over marihuana. Hij gebruikt het al jaren voor zijn ziekte. Eerst in de vorm van thee, nu met behulp van een verdamper. Freek is 58 jaar en heeft al 24 jaar MS. Twee keer per dag vult hij een zak met damp en al in- en uitademend aan de zak dient hij zichzelf het middel toe wat, zoals hij het verwoordt "zijn leven een stuk draaglijker maakt".
Het begon bijna een kwart eeuw geleden toen hij de hele dag het gevoel kreeg dat zijn benen sliepen. Na vele onderzoeken werd zijn vermoeden bevestigd. De dokter noemde het een demyeliniserend proces. Thuisgekomen zocht hij het woord op in het woordenboek en hij begreep dat zijn zenuwen waren aangetast. Het zit bij hem vooral in het ruggenmerg. Er was in die tijd nog geen echt antwoord op deze ziekte. Een chemokuur was wat ze hem konden aanbieden als laatste middel. Hij wilde alles aanpakken dus onderging hij de kuur. Hij werd kaal en ziek van de chemo. Het hielp niet, evenmin als alternatieve therapie├źn. Hij heeft ook nog mee gedaan aan een dubbelblind onderzoek. Dan weet je niet of je in de groep zit die wel of niet het te onderzoeken nieuwe medicijn krijgt toegediend. "Nou ik wist wel zeker dat ik het kreeg", zegt Freek,. "Ik kreeg hoofdpijn en werd duizelig. Verder deed het niet veel". In de loop van de jaren ging hij moeilijker lopen. Na de wandelstok kwamen de krukken. Nu zit hij al weer 15 jaar in een rolstoel. Als hij 's ochtends wakker wordt schieten zijn benen in een spasme. Het is dan een hele toer om van zijn bed in de rolstoel te komen. Het zelfde geldt voor 's avonds als hij naar bed gaat. Als hij dan vooraf wat marihuana heeft gedampt is ie minder angstig tijdens die voor hem toch wel acrobatische toer. Dat dit geen inbeelding is wordt bevestigd door een stukje wat hij uit de krant heeft geknipt en aan ons geeft. Daarin staat dat uit onderzoek blijkt dat angsten door cannabis kunnen verdwijnen. Volgens het artikel kregen muizen tijdens een experiment een schok na het horen van een bepaalde toon. Bij gezonde muizen verdween de angst als ze de toon een aantal keren hoorden zonder dat de schok volgde. Het bleek dat als bij muizen een receptor in de hersenen waarop cannabisachtige stoffen aangrijpen werd geblokkeerd, dat deze muizen angstig bleven na het horen van het geluid, ondanks dat er geen schok meer volgde.
Tegenwoordig gaat Freek 2 keer per jaar naar de neuroloog voor een praatje. Er is op dit moment nog steeds geen goede behandeling mogelijk voor deze slopende ziekte. Tijdens ons gesprek gaat zijn telefoon. Hij vist hem handig uit de tas die aan zijn rolstoel hangt. Het is zijn vriendin die belt, "ze is pissig", zegt hij. Ondanks zijn ziekte leidt hij een actief leven, tekent en schildert, gaat elke week naar yoga en klaverjast met een groep vrienden. "Ik moet altijd wat doen", zegt hij, ondertussen een zak met damp leegzuigend. "Ik houdt van mensen om me heen. Ik begrijp niet waarom ze zo spastisch doen over marihuana. Ik slaap er prima op en voel me er prettiger bij. Mijn spieren worden soepeler en ik voel me beter in mijn hoofd. Ik kan beter relativeren en denk wat makkelijker over mijn problemen". Freek wil aan alle kanten meewerken om de medicinale kwaliteiten van marihuana meer bekendheid te geven. Hij speelt o.a. een belangrijke rol in een videoclip over de marihuana-verdamper op een promotie-videoband van de gemeente Heerhugowaard. Deze clip is ook te bekijken op www.de-verdamper.nl.