Welkom Gast
Inloggen | Registreren | Uitloggen
Forum Index » De dampende mens » Cannabis en pijnverlichting
Cannabis en pijnverlichting
Apr 03 2012, 21:20
Moderator
Posts: 14
Cannabis brengt beeldhouwster dichter bij zichzelf.


In onze regio praktiseert een huisarts die de voordelen van cannabis heeft ontdekt voor zijn patiƫnten. Vooral mensen met veel pijn, die op zware pijnstillende medicatie zitten, wil hij nog wel eens naar ons toe sturen om te kijken of cannabis in de verdamper enige verlichting aan hen kan bieden. Tenslotte is cannabis als kruidentherapie een stuk lichter en minder belastend voor lichaam en geest dan bijvoorbeeld morfinepreparaten, die een verslavende werking hebben en zelfs in hoge doses soms nog onvoldoende de pijn kunnen verlichten.
Zo belde een inmiddels goede vriendin een aantal jaar geleden om de verdamper uit te proberen. Zij had haar huisarts ingelicht over het positieve effect wat cannabis op haar pijnklachten had. Ze rookte wel al eens een stickie, maar wilde perse niet meer aan de tabak beginnen, daar ze die na 37 jaar gerookt te hebben uit haar leven had weten te bannen. Een nicotine-verslaving die uiteindelijk tot een formaat van 1 pakje zware shag per dag was gegroeid had haar de stem van een zware bariton gegeven waar Ivan Rebrov jaloers op zou zijn geweest. De huisarts verwees haar door naar De Verdamper en zodoende kwam ze bij ons.
Haar pijnklachten zijn zo'n 20 jaar geleden begonnen na de val van een paard, waarbij een tussen wervel brak. Na het ongeluk kon zij haar beroep als beeldhouwster nog maar moeilijk uitoefenen. Het is een zwaar vak en vergt veel lichamelijke kracht en inspanning. In de loop der jaren sleten ook andere wervels door het zware werk en namen de pijnen toe. Steeds meer medicijnen moest ze gaan gebruiken om haar ziel en zaligheid, wat het beeldhouwen voor haar betekent, te kunnen blijven uitoefenen. Totdat ze op een dag bij een vriendin een stickie kreeg aangeboden. Toen was ze net gestopt met roken, nadat ze haar stem volledig kwijt was geraakt tijdens een toespraak. Die paar haaltjes van de joint betekende een ommekeer in haar leven. De ontspanning die ze voelde in haar lichaam, was voor haar een openbaring. Ze is toen begonnen met waterpijpjes, maar ging uiteindelijk naar de huisarts om haar probleem voor te leggen dat ze niet meer wilde roken, maar wel het effect van de cannabis wilde hebben. Cannabis in de verdamper betekent voor haar dat ze weer een deel van haar leven terug heeft. Onafscheidelijk van elkaar gaat hij ook mee op vakantie in een asperge-pan. In het keukenkastje van camper-van heeft hij een vaste plek, zodat het nu een "damper-van" is geworden.
Ze hoeft geen medicijnen meer te gebruiken. Dankzij de cannabis vindt ze rust om een paar versnellingen terug te gaan en beter te kunnen ontspannen. Het haalt de scherpe kanten van de spanning af en daarmee van de pijn. Het helpt haar om in een, zoals ze het noemt 'meditatieve staat' te komen. Over haar zelf zegt ze dat ze een driftkikker is met weinig geduld: "Ik ben een vechtend knokkend wijf. Door de uitwerking van de wiet kom ik dichter bij mezelf en laat ik me minder opfokken door de maatschappij. Ik wordt milder en zachter van"
Beeldhouwen doet ze zelf nu niet meer. Haar lichaam heeft haar de grenzen aangegeven. Het gevecht met zichzelf is ten einde gekomen. In plaats daarvan komt er een tevredenheid nu ze haar kennis door kan geven aan haar studenten in haar eigen atelier. Met haar gedrevenheid en passie weet ze de liefde en vaardigheden van haar vak aan hen over te dragen. Er is nu een tijd gekomen dat ze daarvan gaat genieten. En genieten dat kan ze, met volle teugen, ook van de verdamper.
Last edit: Apr 04 2012, 20:03